top of page
Søk
  • Forfatterens bildeFreddy Fikser

Hva er Alt-tekst?Alt-tekst, eller alternativ tekst, spiller en avgjørende rolle i tilgjengeligheten av digitale medier, spesielt for personer med synshemninger. Dette elementet, ofte oversett, er en nøkkelkomponent i utformingen av nettsider og digitale bilder. La oss dykke inn i betydningen av alt-tekst, dens funksjoner og hvorfor det er så viktig.


Alt-tekst er en beskrivende tekst som knyttes til et digitalt bilde eller et annet ikke-tekstlig element på en nettside. Hensikten er å formidle innholdet og betydningen av bildet til brukere som ikke kan se det. Dette inkluderer personer med synshemninger, samt de som bruker skjermlesere eller nettlesere som ikke støtter visning av bilder.


Tilgjengelighet:

Alt-tekst er avgjørende for å sikre at nettsider er tilgjengelige for alle, uavhengig av deres evne til å se bilder. Dette er i tråd med prinsippet om universell utforming, som søker å skape digitale plattformer som alle kan bruke.


SEO (Søkemotoroptimalisering):

Alt-tekst spiller en rolle i søkemotoroptimalisering ved å gi informasjon om innholdet i bilder. Dette kan forbedre synligheten av nettsiden i søkemotorresultater og øke sannsynligheten for at brukere finner relevant informasjon.


Klarhet og Kontekst:

Alt-tekst gir klarhet og kontekst til brukere som ser på siden. Selv de uten synshemninger kan dra nytte av beskrivende tekster som gir ekstra informasjon om bildene.


Hvorfor er Alt-tekst Viktig?


Likestilling:

Alt-tekst bidrar til å fremme likestilling ved å gi alle brukere lik tilgang til informasjon, uavhengig av funksjonsevne.


Juridiske Krav:

I flere land, inkludert Norge, er det juridiske krav om tilgjengelighet på digitale plattformer. Alt-tekst er en viktig del av disse retningslinjene.


Bedre Brukeropplevelse:

Å inkludere alt-tekst forbedrer den generelle brukeropplevelsen ved å gi en mer fullstendig og forståelig nettside.


Slik Skriver Du Effektiv Alt-tekst:


Beskrivende:

Vær så konkret som mulig når du beskriver bildet. Unngå generiske formuleringer og gi relevant informasjon.


Kort og Presis:

Hold alt-teksten kort og presis. Unngå å overlesse den med unødvendig informasjon.


Relevans:

Forsikre deg om at alt-teksten er direkte relatert til det visuelle innholdet og gir meningsfull kontekst.


Konklusjon:

Alt-tekst er en avgjørende del av webdesign og digital kommunikasjon. Ved å forstå betydningen av alt-tekst og implementere det på en effektiv måte, kan vi skape et mer inkluderende digitalt rom der alle brukere har tilgang til informasjonen de trenger.

7 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle

Comments


bottom of page